A sajt megosztja az embereket

Mint például a Fino-s Szegzardina, amely Sill Attila mesterszakács egyik kedvence. Aki le tudja győzni az orrát, és tud a sajtra koncentrálni, az megtalálja a számítását – vallja. Neki immár húsz éve sikerült ez, ennyi ideje dolgozik szakácsként többek között a sajtokkal is. Édesszájú, egyik kedvenc desszertje a sok közül a roston sült barackok juharszirupos Friss sajttal töltve.

Receptje itt

-Szóval szereti a sajtot…

-Igen, mint ételt és mint alapanyagot is. A sajttal nekem azért is célszerű volt foglalkozni, mert a sajt és a bor együtt jó harmóniát teremthet. Szekszárdról származom, ahol nagyon jó borok teremnek. Nálunk a borászok el is várják, hogy az italaikhoz olyan ételeket készítsünk, amelyek kiemelik a bor ízvilágát. Ebben is nagyon jó partner tud lenni a sajt.

-Hogyan „viselkednek” a különböző sajtok az ételekben?

-Ha egy hosszú érlelésű, gazdag ízvilágú sajtot használunk fel az ételekhez, mint például a Fino-s magyaros ízesítésű Hungarika, vagy akár a Vinoforo, akkor ezek annyira dominálják az ételt, hogy csak aláfestő ízek kellenek az elkészítésekor. Ha viszont egy jellegtelenebb sajtról, tejfölről, tejről van szó, akkor bátrabban használok különböző ízesítőket. A desszerteknél egy friss sajtból készülő puding esetében a sajt egy kellemes, lágy alapot kell, hogy nyújtson, amihez lehet narancskockát, meggyet keverni és a megfelelő gyümölcslikőrrel feldobni, vagy akár kesernyés csokoládét beleolvasztani…

 

A teljes interjú további érdekességekkel és főzési, sütési kulisszatitkokkal a szakácstól a Tejjel, sajttal Somogyból című könyvünkben olvasható! A könyv megvásárolható a mintaboltunkban, az Izzó u. 9. szám alatt!