Borral (is) jó a sajt

A sajt és borfogyasztás alapelve a harmónia. A franciák szerint az a legjobb, ha az egy földön született bort és sajtot fogyasztjuk együtt. Az ugyanarról a vidékről származó borok és sajtok különösen jól illenek egymáshoz, mert a tej és a bor minőségére nagy hatással van az adott terület klímája és termőföldje. Ahhoz, hogy együtt élvezzük a bort és a sajtot, nem kell a gallokhoz elutaznunk, szűkebb pátriárkákban is „őshonos” mindkettő.

Somogy megyében, a Balaton déli partján található az ország egyik legjelentősebb borvidéke, a balatonboglári, ahol már a kelták és a rómaiak is termesztettek szőlőt. Az elmúlt évtizedben fejlődtek ki itt a családi pincészetek, színesítve a borvidék tulajdonosi viszonyait, valamint a borkínálat palettáját is. Utóbbiról, valamint a Fino Food Kft. sajtpalettájáról válogatva könnyen összeállíthatunk egy igazán jó „műalkotásra” valót. Vállalatunk gazdag sajtválasztékából nem nehéz megtalálni a legmegfelelőbbet egy pohár boglári Irsai Olivérhez, vagy akár egy szürkebaráthoz.

Egy másik fontos alapelvet sem szabad figyelmen kívül hagyni: a legtöbb sajtféléhez a fehérbor vagy a könnyű vörösbor illik. A kevésbé aromás sajtok ízét ugyanis a magas tannintartalmú vörösborok elnyomhatják. Ezekhez a vörösborokhoz válasszunk inkább fűszeresebb, aromásabb sajtot. A rövid ideig érlelt, enyhe sajtokhoz pedig a gyümölcsös, nem túl magas alkoholtartalmú bor a legjobb.

Fino sajt, finom bor

Mivel vállalatunk gyárt különleges, speciális sajtokat, fontosnak tartottuk, hogy kiderüljön, melyikhez milyen bor illik. Ezért megvizsgáltattuk őket a Pécsi Borkutató Intézettel. Ez egyben egyik előkészülete volt a „Gasztronómiai örömök somogyi tárháza” létrehozatalának is.

 

 

Forrás: Tejjel, sajttal Somogyból

           Kis sajtlexikon (Mérték kiadó, 2005)