Friss sajt rizstorta rumos csokiöntettel
Munkaigényesebb, komolyabb recept, de megéri a fáradozást. A magunk készítette csokiöntet, és a különleges rizstorta bizton kiváltja a tíz ujj megnyalását. A biztonság kedvéért süssünk mindjárt kettőt belőle, hátha nem lesz elég…

Hozzávalók:

1 rizstortához: 15 dkg rizs, 4,5 dl tej, 3 db tojás, 10 dkg kristálycukor, 2 dkg vaniliáscukor, 1 db narancs és a héja, 3 dkg mazsola, 20 dkg szilva, 2 dl Friss sajt, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt

Csokoládé öntethez: 3 db tojássárgája, 4 dl tej, 2 dkg liszt, 6 dkg kristálycukor, 1 dkg kakaópor, 10 dkg étcsokoládé, 5 cl rum



Elkészítés:

Rizstorta:

A rizst kiválogatjuk, majd 1,5 dl forró vízbe öntjük. Lassú tűzön dinszteljük, fedő alatt. Ha a vizet felszívta, hozzáöntjük a felforralt tejet, és fedő alatt sütőbe téve 150 C fokon puhára pároljuk.

A tojások sárgáját a kristálycukorral, vaníliás cukorral, reszelt narancshéjjal, és a vízbe áztatott mazsolával habosra kikeverjük. Ehhez adjuk a krémsajtot majd a tejberizst. A tojások fehérjét csipet sóval és a kristálycukor felével kemény habbá verjük, és lazításként a Friss sajtos alaphoz adjuk. A narancs húsát és a szilvát apró kockákra vágjuk és hozzákeverjük a rizsfelfújthoz. Vajazott, lisztezett tortaformába töltjük a masszát, majd 150 fokos előmelegített sütőben megsütjük. A rizskók készíthető szilikon formába töltve is. A sütési idő a torta esetében kb. 40 perc. Ha egy hústűt a torta közepébe szúrunk, és az száraz marad, akkor kivehetjük a sütőből. Ezután 15 percig pihentetjük, körbe vágjuk, majd levéve a sütőforma oldalát 12 szeletre osztjuk.

Csokoládé öntet:

A tojások sárgáját összekeverjük a kakaóporral, liszttel, cukorral és 1 dl tejjel. Ezután a többi tejet forrón ráöntjük, vízfürdőn, vízgőz felett besűrítjük, majd forrón a kockákra tört étcsokoládét beleolvasztjuk. Tálaláskor öntjük hozzá a rumot az öntethez.

 A cikkekre vágott meleg rizstortához forrón adjuk a rumos csokiöntetet.

Kapcsolódó FINO termékek: